Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ακόμα μια χρονιά Ράλλυ Αιγαίου


Κι αυτή τη χρονιά, η "Αλκυόνα", μας ταξίδεψε στο Αιγαίο στο 51ο Ράλλυ. Μας ταξίδεψε όμως με μπουνάτσα (που ως γνωστόν) είναι ο καιρός που δεν της αρέσει. Παρ' όλα αυτά, η αειθαλής "Αλκυόνα" με τον εξαιρετικό καπετάνιο της Γιώργο Λούντρα και το θαυμάσιο πλήρωμά της σε όλες τις ιστιοδρομίες τερμάτισε 1η στη κλάση της (πριν τη διόρθωση των χρόνων) ή αλλιώς αν υπήρχε «κανονιά» για κάθε κλάση, πήρε και τις 5 "κανονιές". Η συγκομιδή αυτή τη φορά είναι ένα κύπελλο 3ης θέσης στη κλάση της (club2), χάνοντας τη 2η θέση από ένα άλλο αιγαιοπελαγίτικο πουλί τον «Κορμοράνο» του Ναύαρχου Ντίνου Μανιουδάκη, που έκανε για μια φορά ακόμη εξαιρετικό αγώνα.
Και λίγα λόγια για αυτή τη βδομάδα του Ιουλίου που μας πέρασε.
1η Διαδρομή Φάληρο-Μήλος (83,4 μίλια). 7η θέση overall - 3η στη κλάση.
Σ' αυτή τη διαδρομή, έγινε αυτό για το οποίο, τόσο εύγλωττα αναρωτήθηκε η Αλεξάνδρα μας: "Αλήθεια, πόσο μακριά μπορεί να είναι το Φάληρο από τη Βούλα?...." κι η απάντηση ήταν 6 ώρες από τις 26 της συνολικής διαδρομής… Στη Μήλο, ανασυγκρότηση με ύπνο-μπάνιο και καλή παρέα.
2η Διαδρομή Μήλος-Αστυπάλαια (113,2 μίλια). 7η θέση overall - 2η στη κλάση.
Η ελπίδα μας για κάποιο "καλό άνεμο" .... εξανεμίστηκε. Ταξιδεύω στο Αιγαίο 35+ χρόνια ... πρώτη φορά είδα μέσα στον Ιούλιο η ένταση του αέρα να είναι 4-12 knots!!!. Η Αστροπαλιά όμως μας αποζημίωσε. Ελκυστική, μα πάνω απ' όλα, ανιδιοτελώς φιλόξενη. Ακόμη και όσοι δεν την ήξεραν τη λάτρεψαν!
3η Διαδρομή Costal Race Αστυπάλαια (23,9 μίλια). 7η θέση overall - 3η στη κλάση.
Έντονος συναγωνισμός, χαμηλές εντάσεις ανέμου, πολύ σκέψη για την τακτική, θαυμάσια συνεργασία και συντονισμός μέσα στο σκάφος.
4η Διαδρομή Αστυπάλαια-Ίος. (61 μίλια) 9η θέση overall - 4η στη κλάση.
Μια έκπληξη ακόμη το Αιγαίο… ήταν σαν μια κόλα ατσαλάκωτο χαρτί με ένταση ανέμου 2-9 knots. Εντυπωσιάστηκα όμως και με την αξιόμαχη «Αλκυόνα» που κατάφερε να ταξιδέψει με 2,5 μίλια σε ένταση ανέμου 4 knots στα χέρια του Captain Lou! Αποτέλεσμα, για 41 δευτερόλεπτα να χάσει την 3η θέση της κλάσης. Στη Νιό, ξεκούραση, μπάνιο και καλή παρέα.
5η Διαδρομή Ίος-Σούνιο. (82 μίλια) 7η θέση overall - 2η στη κλάση.
Εντυπωσιακό ξεκίνημα … Η Αλκυόνα περνά τη γραμμή αφετηρίας 1η, μπροστά από όλα τα σκάφη του στόλου, αγωνιστικά και μη…. Μετά όμως από μερικά λεπτά, σκοτείνιασε ο ήλιος από τα τεράστια πανιά την ώρα που περνούσαν τα «καθαρόαιμα» του στόλου… Εκείνες τις στιγμές σκεφτόμουν «τι δουλειά έχει ο γάϊδαρος στο grand pri…? ». Όμως η Αλκυόνα είχε βρει το στοιχείο της … 6-7 μποφόρ και πετούσε από κύμα σε κύμα κρατώντας σταθερές αποστάσεις από τα «γρήγορα» σκάφη, περνώντας τη Σίφνο και μέχρι τα Βόρεια της Σερίφου… Η μισή διαδρομή σε 7 ώρες. Από εκεί και πέρα ξανάρχισε η άσκηση της υπομονής και η τακτική με εντάσεις από 0-6 knots αέρα, στο υπόλοιπο μισό της διαδρομής για 20 ώρες!
Ο απολογισμός της εβδομάδας αυτής, είναι η όμορφη παρέα που κάναμε κι ευχαριστώ γι αυτό όλους έναν-έναν, με πρώτο τον AAS-ιτη multitasking φίλο μου Jim Sparrow, τον Μπάμπη τον «Άου», τον Νικόλα τον «τούμπανο», τον καινούργιο μου φίλο τον Στυλιανό το «18χρονο πολυεργαλείο» και φυσικά τα κορίτσια μας, την Αναστασία τη «πιανίστρια» και τη λατρεμένη Αλεξάνδρα την «ακούραστη». Πάνω απ’όλα όμως ευχαριστώ τον Κάπτεν –Πίντζα, για όλα όσα ζήσαμε μαζί αυτές τις μέρες.

Μίνως Μαίστρος